0

Your Cart is Empty

September 24, 2021

Trend je smer u kojem se cena kreće. Postoje tri vrste trenda a to su: uptrend (long), downtrend (short), sideways (consolidation). U zagradama ovo long i short nemaju veze sa tim koliko trend traje, ili će trajati, to su jednostavno nazivi. Niko Vam ne može sa sigurnošću reći kada će trend krenuti, i kada će se završiti. Nama je od ključne važnosti da uvek znamo u kojem trendu se cena trenutno kreće, jer nema poente da mi gledamo da prodajemo par ako se cena kreće bullish. Isto tako nema poente da kupujemo par kada se cena kreće bearish.

Dakle mi imamo uptrend, tj. bullish trend, kada se cena kreće long. Mi tokom ovog trenda gledamo samo da kupujemo par. Uptrend se sastoji iz Higher High (HH) i iz Higher Low (HL). Ovo ćemo sve slikovito prikazati:

Znači cena formira jedan vrh, pa se vrati malo ka dole, i onda formira vrh koji je viši nego prethodni. Teško je reći kada će cena formirati HL i krenuti ka gore, ali u delu sa strategijama ćemo objasniti kako se to može ,,predvideti,, i iz toga izvući 27 lep profit, ali kažem, bitno je znati u kojem se trendu krećemo. Zatim imamo downtrend, tj. bearish trend, kada se cena kreće short. Mi tokom ovog trenda gledamo samo da prodajemo par. Downtrend se sastoji iz Lower Low (LL) i iz Higher Low (HL). Ovo ćemo sve slikovito objasniti:

Znači cena formira jedno ,,dno,, , pa se vrati malo ka gore, i onda formira ,,dno,, koje je još niže nego prethodno.

I na kraju imamo sideways channel ili consolidation.

To je vreme kada cena ne pravi ni HH ni HL, već stoji da kažemo izmedju zone otpora i zone podrške. Prikazacemo ovo slikovito:

Kada cena formira ovako nešto, mi ne gledamo uopste da ulazimo u trejdove iz razloga što ne znamo kada će cena probiti neku od zona i napraviti neki trend. Vrlo neizvesno. Ali ćemo objasniti i ovaj slučaj kada dodjemo do strategija, i pokazaćemo Vam kako možete profitirati i iz ovog slučaja.

Uptrend će formirati HH i HL, i po tome ćemo znati da smo u uptrendu, dok će downtrend formirati LL i LH, i tako ćemo znati da smo u downtrendu.

Jedna jako bitna stvar. Ako smo na većem time-frame, recimo 4H u downtrendu, a na manjem time-frame, recimo na 15min u uptrendu, koji trend se gleda, tj u kojem trendu je onda cena, šta Vi mislite?

-Odgovor je sledeći:

Nama je uvek bitnije šta nam veći time-frame kaže, ako gledamo da uhvatimo jedan veći pokret na marketu. Ako gledamo da uhvatimo jedan manji pokret na marketu, možemo i manjim time-frame verovati, ali ne preporučljivo je, iz razloga što ne poštujemo praktično trend, i downtrend se može svakog trenutka nastaviti. Ali ako gledamo znači veći time-frame, i na manjem smo u uptrendu, to može značiti jednu stvar:

Na manjem time-frame mi pravimo jedan mali ,,pullback,, ili se samo za kratko krećemo ka gore da bi formirali Lower High na većem time-frame, i nastaviti ka dole

 


PRETPLATI SE