0

Your Cart is Empty

October 03, 2021

Uvod

Tokom poslednjih nekoliko godina, prostor digitalne imovine je totalno promenio finansijski ekosistem. Kao što znamo generisali su jedan od najbogatijih avangaradni ekonomski prinos. Ustvari dolaskom decentralizovanih finansija (DeFi) sve više kripto entuzijaista, privatnih investitora i institucionalnih entiteta su privučeni da eksperimentišu sa novim finansijskim tehnologijama koji nudi veliki prostor i fascinirani su njihovim karakteristikama.

To je zato što se DeFi pokazao kao veoma brzo rastući trend u oblasti FinTeh-a, uzimajući elementre tradicionalnih finansija i pretvarajući ih u nepoverljive transparentne protokole preko smart contracta i tokena arhitekture. U Decembru 2019. godine, DeFi ekosistem je imao 700 miliona dolara vredne imovine zaključane u svojim finansijskim proizvodima, dok sada oko 70 biliona (U ovom trenutku pisanja, slika 1.)!

 

Slika 1. Ukupna količina “zaključanog” novca

 

DeFi je veoma atraktivan jer omogućava korisnicima pristup bez granica, otvorena alternativa za svaku financijsku uslugu koja se može zamisliti, uključujući čuvanje naloga, pozajmice, osiguranje, trejdovanje i razno drugo.

Decentralizovane aplikacije (dApps) predvođene sa smart contractima Ethernuma, pokrenute su na blockchain ledger systemu, kompletno eliminišu potrebu centralnog autoriteta koji treba da deluje kao posrednik u tradicionalnim finansijama. U suštini ovo nam omogućava kreiranje sistema gde ne postoji mogućnost greške pošto se zapisi čuvaju na hiljade računara putem peer-to-peer-a.

 

O Uniswapu

Uniswap je vodeća kripto menjačnica koja radi na Ethernumovom blockchainu i koja je totalno drugačija od tradicionalne menjačnice, u tome što predlaže totalno posredno decentralizovani ekosistem u kome nije moguće čuvati nijedan „entitet“, kontrolisati ili upravljati. Nadalje Uniswap koristi prilično novi model trgovanja, koji se naziva automatizovani protokol likvidnosti. Što otklanja potrebu za pouzdanim posrednicima i daje nam prioritet na decentralizaciji kao i bezbednosti.

Pokrenut u 2018. godini, Uniswap je postao najpopularnija i najviše korišćena decentralizovana menjačnica (DEX), sa preko 5 biliona zaključenih smart cotracta. Zato što je na Ethernumu, Uniswap je full kontabilan sa svim ERC-20 tokenima i ostalim Ethernumovim arhitekturama i wallet servisi kao što su MetaMask i MyEtherWallet. Kao dodatak ovome, Uniswap je skroz open-source što znači da svako može da kopira bazu-kodova, iskoristi ga i napraviti sličan DeFi protokol, jedan od primera za ovo jeste Sushiswap.

Uniswap dozvoljava korisnicima da menjaju raznovrsne ERC-20 tokene sa jednostavnog, sveobuhvatnog veb interfejsa koji je prilagođen za korisnike. Ovaj način eliminiše veliki broj drugih tradicionalnih i centralizovanih menjačnica. Uniswap je implementirao specifičnu arhitekturu Automated Market Maker (AMM) i koristi likvidne „bazene“ u odnosu na tradicionalni „order book“, sve to omogućava smanjenju ceni transakcija, brzini i korisnosti.

AMM predstavlja najznačajniji projekat koji je izašao iz DeFi ekosistema, jer korisnicima nude neverovatno povoljne funkcije, kao što je menjanje ERC-20 tokena bez potrebe da se pronalazi kupac ili prodavac na suprotnoj strani.

 

AMMs omogućava da se digitalna sredstva trejduju automatski bez dozvole korišćenjem likvidnih poolova u odnosu na tradicionalne markete gde imamo kupca i prodavca.

Na tradicionalnim menjačnicama kupci i prodavci nude različite cene koje možemo i videti na slici (slika2) kada korisnik nadje cenu koja je njemu prihvatljiva, pokreće kupovinu i ta cena postaje cena tog coina. Nekretnine, akcije, zlato i ostale imovine se oslanjaju na ovu tradicionalnu strukturu za trgovanje.

Slika 2. Order book

 

Primer ako bi trejder želeo da proda Bitkoin za 40,000 dolara, na centralizovanoj menjačnici, trebalo bi da se sačeka na drugoj strani ko želi da kupi toliki deo i po toj ceni. Glavni problem ovoga jeste likvidnost, što u ovom slučaju znači da market treba da bude dosta veliki, broj ordera takođe i vreme otvorene book ordera treba da bude stalan.

Ako je likvidnost mala, trejderi ne mogu da filuju svoje ordere, bilo da je to kupovina ili prodaja. AMMs rešava ovaj problem tako što nudi finansijski alat koji odmah pronalazi slobodne proizvode za trejdovanje koji ne zavise od kupaca i prodavca tj. tradicionalnog trgovanja.

 

Restruktuirana likvidnost

Likvidnost nam se odnosi na to koliko lako možemo zameniti „coinse“, a da ne utičemo na njegovu tržišnu cenu. Pre nego što se pojavi AMMs, likvidnost je predstavljala DEX-ova menjačnica na Ethernumu. Tačnije nova tehnologija sa teškim interfejsom, broj kupaca i prodavaca koji je bio veoma mali, što je u startu značilo da će biti veoma teško za trejdovanje na dnevnom nivou.

AMMs je rešio ovaj problem likvidnosti kreiranjem likvidnih pool-ova, takođe nudeći likvidnim provajderima (LPs) podsticaj za snabdevanje određenim asset-ovima. Što znači što više assetsa ima u tom poolu, veću likvidnost ima, i postaje mnogo lakše trgovanje na decentralizovanoj mreži.

 

Slika 3. Kako raditi Pool system Uniswapa

 

UNI token

UNI je ERC-20 token i izvorni je coin Uniswapa. UNI je kreiran u Septembru 2020. godine, u cilju da spreči korisnike da pređu na Sushiswap. Zbog toga što je SUSHI nudio svoje tokene Uniswpovim korisnicima za prelaz kod njih. Tako je UNI iskopao 1 milijardu coinsa, i poslao svima koji su već koristili njihovu platformu. 1. Septembra je svako ko je koristio dobio 400 UNI-a, što je tada iznosilo skoro 1400 dolara.

 

Slika 4. Istorijsko kretanje cene

 

Trenutna cena je oko 25$ (u trenutku pisanja), a njegova najveća cena je bila 44,97 dolara u Maju 2021. godine. Uniswap je dobio dosta investicija i podrške od velikih firmi koji se bave blockchainom, a to su: Andreessen Horowitz, Paradigm Venture Capital, Union Square Ventures i Parafi.

 

Uniswap-ov Tim

Osnovani su 2018. godine od strane Haydena Adamsa bivšeg mehaničkog inženjera Simensa. Hayden je bio inspirisan Vitalikom i zato je i započeo da napravi nešto slično nalik Ethernumu. Započeo je svoju AMMs-DEX menjačnicu i postao njen osnivač i glavni vodeći u Uniswapu.

Dobio je dosta novčanih donacija, čak i od Vitalika, Ethernum je donirao 100,000 dolara, tako je i Adams proširio svoju laboratoriju.

Ceo tim Uniswapa se sastoji od sledećih ljudi: Hayden Adams (Inventor and CEO), Mary-Catherine Lader (COO), Justin Wong (Finance), Deb Bentlage (Token Integration Lead), Sonal Tolman (Legal Counsel), Connor Martin (Technical Liaison), Emily Williams (Software Engineer), Sara Reynolds (Integration Engineer), Will Hennessy (Product)

 

Zaključak

Uniswap je uzeo DeFi prostor veoma brzo zato što svojim korisnicima nudi niz povoljnih i „uzbudljivih“ funkcija, na kraju rekonstruišući likvidnost preko svoje AMMs infrastrukture.

Omogućava da se menjanju ERC - 20 tokeni sa veoma jednostavnog sveobuhvatnog interfejsa koji je veoma lak za upotrebu. Uniswap je kreirao inovativnu DeFi strukturu kojom je zaista preoblikovao decentralizovano onchain trgovanje i baš zbog toga ima veliku mogućnost da napreduju u long termu.

 


PRETPLATI SE