0

Your Cart is Empty

August 20, 2021

BILATERAL PATTERNI 

Naučili smo reversal patterne, kod kojih kada cena dodje do njih, promeni svoj pravac, naučili smo continuation patterne, kod kojih kada cena dodje do njih, napravi kratku pauzu, pa nastavi u svom prethodnom pravcu kretanja, pa šta bi onda trebali biti bilateral patterni? To su patterni kod kojih cena može ići u oba pravca, u zavisnosti od toga na koju stranu probije šemu. Vi praktično trebate strpljivo da čekate da vidite šta cena želi da uradi. Jedini problem, morate se paziti lažnih probijanja (fake-breakout), ako stavite Vaše ordere/trejdove/pozicije previše blizu vrhu ili dnu šeme. Dakle budite pažljivi, čekajte strpljivo da cena napravi siguran korak, i ne srljajte u trejd. Ovde dolaze trouglovi u igru. Navešćemo tri primera ovih patterna a to su:

- Ascending Triangle (troguao koji se ,,penje,,)

- Descending Triangle (trougao koji ide ka dole)

- Symmetrical Triangle (simetrični trougao)

Kao što vidite na slici, cena se odbijala od našeg uptrend trendline koji se ponaša kao zona podrške, tj. support, i formirala je gore zonu otpora, tj. resistance. Ovde čekamo cenu da napravi svoj korak, znači ako probije zonu otpora, ulazimo u buy poziciju, sa Stop Loss (SL) ispod trendline, dok ako probije zonu podrške, ulazimo u sell poziciju sa Stop Loss (SL) iznad zone otpora. U oba slučaja gadjamo nove zone otpora ili podrške.

Za razliku od Ascending Triangle, kod Descending Triangle cena formira downtrend trendline, koji se ponaša kao zona otpora, tj. resistance, i formira dole zonu podrške, tj. support. Cekamo probijanje zona, stim da ako probije zonu otpora, ulazimo u buy poziciju sa Stop Loss (SL) ispod zone podrške, dok ako probije zonu podrške ulazimo u sell poziciju, sa Stop Loss (SL) iznad trendline, tj. zone otpora. Gadjamo nove zone otpora/podrške.

Kod simetričnog trougla, imamo dva trendline različitog smera, jedan je uptrend trendline, dok je drugi downtrend trendline. Uptrend trendline se ponaša kao zona podrške, tj. support, a naš downtrend trendline se ponaša kao zona otpora, tj. resistance. Čekamo probijanje jednog od tih trendline, ako cena probije gornji trendline, tj. zonu otpora, ulazimo u buy poziciju sa Stop Loss (SL) ispod donjeg trendline, tj. zone podrške, dok ako bude donji trendline, tj. zona podrške probijen, ulazimo u sell poziciju, i stavljamo Stop Loss iznad gornjeg trendline, tj. zone otpora.

Morate biti strpljivi što se tiče bilateralnih patterna, i da čekate prvo da cena napravi svoj korak, pa ulazite u trejd, jer može da se desi da budete fake-outovani. Pričaćemo detaljnije u toku knjige o fake-out, i kako ga izbeći.

Kao što sam više puta napomenuo, oko postavljanja Stop Loss (SL) i Take Profit (TP) kao i oko samog ulaženja u trejd.

*Napomena: svaki od ovih patterna mora da ima blago odstupanje. Nije sve linija otpora ili podrske i slično, već su to zone. Cena mora imati odredjenu toleranciju. Na primer, kada je jedan vrh kod Double Top viši nego drugi ili kada je kod Double Bottom jedno ,,dno,, niže nego drugo. Mora postojati neka tolerancija. I naravno Vi ne trebate ovo naučiti napamet, nego gledati da ovo znanje primenite na chartu i iskoristite u svoju korist.

 


PRETPLATI SE