0

Your Cart is Empty

September 09, 2021

Šta je to Fibonacci Retracement? Iz zadnjeg pasusa ste mogli da zaključite da nam taj Fibonacci pomaže da odredimo support i resistance zone, ali šta je to zapravo? 

To je da kažemo jedno pomagalo, jedna matematička stvar, koja je u obliku par linija rasporedjena na chartu. Izgleda kao neka tabela, samo bez horizontalnih linija, već samo sa vertikalnim (vodoravnim). Dobila je ime po jednom italijanskom matematičaru Leonardu Pisa, rodjen čak davne 1170. godine, koji je otkrio Fibonacci brojeve, koji se koriste u prirodi, kod čoveka i slično. Mnogo opširna tema, ali da, Fibonacci se koristi idalje, i ne samo pri trejdovanju, već i u nauci i slično. Mnogo opširna tema, a mi smo ovde zbog trejdovanja, tako da ćemo se koncentrisati samo na promenu Fibonacci na trejdovanje. 

Teorija oko Fibonacci Retrecement je, kada cena napravi novi trend, i ode u jednom smeru, da napravi mali ,,pullback,, (ili retrecement, tj. kratko da se vrati) i da nastavi trend. Taj ,,pullback,, je jedan Higher Low (HL) ili Lower High (LH) (u zavisnosti od trenda). Idealan scenario bi bio da cena probije neki Resistance (zonu otpora), napravi Higher High (HH), i kada se vraća da testira sada naš novi support, da udje u naš Golden zone na Fibonacci, i da mi udjemo u trejd, i trazimo da se napravi novi Higher High (HH). Idealan primer ako bi smo želeli da prodamo par, jeste da cena probije support (zonu podrške) napravi Lower Low (LL), i kada se vraća da testira sada naš novi resistance, da udje u naš Golden zone na Fibonacci, i da mi udjemo u trejd, i pri tome tražimo da se napravu novi Lower Low (LL). 

Objasnićemo sve ovo u slikama još jednom, i daćemo više slikovitih primera.

 

Pogledajte ovu sliku:

Kao što vidite Fibonacci se sastoji iz vodoravnih linija. Te vodoravne linije se zovu Fibonacci leveli (nivoi). Ovo je samo jedan primer Fibonacci Retrecement-a, koji ćemo mi koristiti dalje u knjizi. Svako može da napravi svoj Fibonacci, i postoji puno različitih Fibonacci Retrecement-a, ali se razlikuju u nijansama, tj. negde postoji neki nivo više ili manje itd.

Kod ovog Fibonacci konkretno, kojeg ćemo mi upotrebljavati postoji 9 level-a, i svaki level ima posebno značenje, znači nisu tu za džabe.

Prvo ćemo da naučimo šta znači konkretno svaki level, pa ćemo da Vam pokažemo kako se pravilno crta Fibonacci. Takodje, kada dodjemo do dela sa strategijama, jedna strategija praktično zavisi od Fibonacci Retrecement, tako da savetujem da dobro naučite značenje nivoa.

1- ne treba uopste da se brinemo oko 1, sa jedinicom vučemo nas Fibonacci.

===========================

*Izmedju 0,5 i 0,618*= takozvana Golden Zone !! Kada cena dodje do te zone, ljudi pokušavaju da prodaju/kupe odredjeni par. Entry zona u 80% slučajeva. 

===========================

*Izmedju 0,618 i 0,764* - ako cena prodje kroz Golden zone i počne da talasa u ovoj zoni, to je upozorenje, ne znamo da li je nas trejd idalje validan. Ako naše linije prolaze kroz ovu zonu ali njihovo ,,telo,, ostane iznad 0,764; to nam daje znak da trejd idalje ima šanse da uspe. Ali ako telo završi ispod 0,764 moramo biti spremni da izgubimo (100%). U 20% slučajeva uzimamo Entry u ovoj zoni. 

===========================

*Izmedju 0,5 i 0,382* - ako mi udjemo u trejd u našoj Golden zone, biće 2 slučaja. Jedan gde mi dobijamo verovatno , i jedan gde smo se zajebali. Ako cena ode gore i zatvori se na 0,382 i opet krene gore ali se zatvori ispod 0,382 - izgubili smo. Ako se zatvori iznad 0,382 to znaci da je sve idalje okej. Ako talasa , ide gore pa dole , moramo biti spremni da izgubimo. Ako ode gore i opet se vrati do 0,382 i zatvori se ispod 0,382 sledece korak je da cena pada ! 

===========================

0,236 - TP1€ (80% vremena će cena udariti bar u TP1)

0 - TP2€ (ako cena predje 0, u 90% slučajeva će udariti i u TP3)

-0.25 - TP3€ (ako cena predje TP3 , postoji 50 50 šansa da udari i u TP4

-0,618 - TP4€ (kad se završi, dosta smo trejdovali, dovoljno je , ili jedino ako oces svoj Fibonacci da podigneš na novi nivo).

===========================

Primer Fibonnaci Retracementa za LONG poziciju

How to Use Fibonacci Retracement Tools to Trade Bitcoin | Bybit Learn

Ovo je takodje primenljivo i kada smo short, povlačimo Fib obrnuto i pratimo iste nivoe!

Na sledećim slikama ćemo Vam kratko objasniti kako da nadjete Fibonacci Retrecement na Vašoj MT4/5 aplikaciji ili na TradingView sajtu, i kako da ga podesite. Osim toga ćemo Vam pokazati gde da nađete pravougaonik, kao i Trendline na gore navedenim aplikacijama i sajtovima. 


PRETPLATI SE