0

Your Cart is Empty

August 01, 2021

OBRASCI ZA NASTAVAK TRENDA

Patterni ili šeme koje nam signaliziraju nastavak trenda se zovu continuation patterni. Takodje nazivaju se i konsolidujući (consolidation) patterni, iz razloga što trend tokom njih pravi pauzu, pre nastavka trenda. Kako bi trejdovali ove patterne, otvorite Vaš order ili transakciju iznad ili ispod šeme (zavisi na koju će stranu cena probiti šemu) i pratite trenutni trend.

Ovog puta ćemo navesti čak 8 continuation patterna (4 za bullish i 4 za bearish nastavak) , a Vi znate sada već 2. Da li znate možda kako se zovu ta 2 patterna?

U ovom mini serijalu patterna ćemo objasniti sve od njih!

 

1. BULLISH RECTANGLE

Cena je napravila nagli pokret ka gore, i onda je krenula da pravi tu čuvenu ,,pauzu,,. Šta se tu zapravo desilo? Cena je naišla na zonu otpora, tj. resistance zonu, i odbila se o nju ka dole. Zatim je našla zonu podrske, tj. support zonu, i odbila se od nju ka gore. Par puta je testirala obe zone, i probila je zonu otpora ka gore, i tu mi kupujemo odredjeni valutni par. Stop Loss (SL) ispod zone podrške, a Take Profit na neku novu zonu otpora, i pratimo trend.

Rectangle Pattern: What is it? How to trade it? - PatternsWizard

 

2. BULLISH PENNANT

Ovde vidimo dva trendline koji se ponašaju kao zone otpora (gornji) i podrške (podrške). Čekamo probijanje gornjeg trendline, i kupujemo odredjeni valutni par. Stop Loss (SL) stavljamo ispod donjeg trendline, a Take Profit na neku novu zonu otpora, i pratimo trend.

 

Bullish & Bearish Pennant Pattern: Definition - PatternsWizard

3. BULLISH FLAG

Ovde vidimo dve paralelne linije koje se kreću ka dole, i ponašaju se kao zone otpora i podrške. Mi čekamo da cena probije gornji trendline, da bi kupili odredjeni valutni par. Stavljamo SL ispod donjeg trendline, a Take Profit na novu zonu otpora, i pratimo trend.

How to Trade Bullish Flag Patterns

 

Ovo su bila 3 primera za nastavljanje uptrenda. Sada ćemo preći na ostala 3 primera, gde se downtrend nastavlja.

Pa da počnemo:

4. BEARISH RECTANGLE

Cena je napravila jedan jak bearish pokret, udarila je u zonu podrške, tj. support, potom otišla gore do zone otpora, tj. resistance, i počela da pravi tu "pauzu".

Više puta se odbijala od tih zona i istovremeno ih testirala, i probila je zonu podrške. Pri probijanju zone podrške mi otvaramo sell poziciju, Stop Loss (SL) ide iznad zone otpora, a Take Profit (TP) stavljamo na sledećoj zoni otpora, i pratimo trend koji je bearish.

How to Trade Rectangle Patterns - 3 Ways to Improve the Performance of  Rectangles (Bullish and Bearish)

 

5.BEARISH PENNANT

Takodje ovaj put kao i kod bullish pennanta, vidimo dva trendline koji se ponašaju kao zone otpora i podrške. Mi čekamo probijanje donjeg trendline, i pratimo trend. Stavljamo Stop Loss (SL) iznad gornjeg trendline. Sa Take Profit (TP) ciljamo nove zone otpora.

Bullish & Bearish Pennant Pattern: Definition - PatternsWizard

6. BEARISH FLAG

Kod Bearish Flag vidimo dve paralelne trendline, koje se isto ponašaju kao zone otpora i podrške. Cekamo probijanje donjeg trendline, i pratimo bearish trend. Ista priča stavljamo Stop Loss iznad gornjeg trendline, a sa Take Profit ciljamo nove zone otpora. Detaljnije oko postavljanja Stop Loss (SL) i Take Profit (TP) ćemo pričati u nastavku knjige.

How to Trade a Bearish Flag Pattern

 

 

U sledećem blogu ćemo preći na Bilateralne šeme a do tada ti predlažem da istestiraš ove koje su pokazane u ovom blogu!


PRETPLATI SE