0

Your Cart is Empty

June 15, 2021

DeFi

DeFi je skraćenica od decentralizovane finansije, pojam koji označava sve blokčejn aplikacije ili protokole koji nam nude usluge bez posrednika.

Temelje se na pametnim ugovorima (smart contract) o kojima će biti više reči u nekim od narednih blogova.

Defi projekti inspiraciju crpe iz blokčejn tehnologije, iste tehnologije koja stoji iza Bitkoina, a koja radi po sistemu da se svaka transakcija zapisuje i čini jedinstveni blok koji je povezan sa svakim sledećim. Bitna prednost blokčejn tehnologije je sto ni jedna odredjena institucija ili čovek ne stoje na vrhu mreže, niti je bilo ko kontroliše, samim tim omogućavajući ljudima da transakcije vrše bez posrednika odnosno trećeg lica i tako spreče da neko kontroliše njihov novac.

Defi se razlikuje u tome sto proširuje upotrebu blokčejna od jednostavnih procesa do složenijih slučajeva finansijske upotrebe.

Većina defi aplikacija je izgradjena na Ethereum mreži druge najveće kriptovalute, čija je platforma zasnovana na pametnim ugovorima (engl. smart contract)  koji automatski izvršavaju transakcije ako su ispunjeni odredjeni uslovi.

 

PREDNOSTI DeFi PROJEKATA

Da bi smo objasnili prednosti defi aplikacija, moramo biti svesni činjenice da direktne kupovine nisu jedina vrsta transakcija ili ugovora koje nadgledaju velike kompanije.

Finansijske aplikacije kao sto su zajmovi, osiguranja, grupna finansiranja su pod njihovom kontrolom.

Isključivanje posrednika iz svih vrsta transakcija jedna je od primarnih prednosti defi-ja.

-Svako ko ima adekvatan novčanik može učestvovati u defi projektima

Dobar primer za to je DEX-Decentralizovane menjačnice.

Ukoliko želimo menjati coin koji posedujemo (Na primer Eth) u stable coin poput USDT, a ne želimo da radimo identifikaciju korisnika (KYC), na dex-u nismo duzni da ostavljamo naše podatke niti da verifikujemo nalog sa nekim ličnim dokumentom.

Prikazuje se samo podatak da smo izvršili transakciju ETH u USDT koja se upisuje u blok pomoću pametnog ugovora, koja je nepovratna onog trenutka kada izvršimo akciju.

-Pristup u bilo kom trenutku (24h)

S obzirom da se radi o decentralizovan sistemu koji nije pod kontrolom ni jedne institucije, ne možemo doći u situaciju da menjačnica ne radi u trenutku kada odlučimo da prodamo ili kupimo kriptovalute.

-Zarada pomoću učestvovanja u DeFi-u.

Svako u DeFi-u može učestvovati kao korisnik i kao deo infrastrukture, odnosno može nuditi svoju likvidnost (coine i tokene) na korištenje u pametnim ugovorima i za to biti nagrađen. Dosta DeFi usluga nudi jako povoljan APY (godišnji povrat na uloženo) za liquidity provajdere.

 

PROBLEMI I MANE DeFi PROJEKATA

I ako mlad i pun potencijala, defi projekat i dalje ima dosta mana koje treba korigovati.

 

Fees

Prvi i glavni problem defi projekata su jako skupe transakcije.

Većina coina preko kojih se odvijaju transakcije (npr Ethereum) ne mogu da ostvare veliki broj transakcija, a da provizije ne budu velike.

Polovinom 2020. godine, kada su defi projekti došli u prvi plan i potražnja za njima eksplodirala, na Uniswap menjačnici, neke od pojedinih transakcija su koštale i preko 10 dolara.

Naravno, ove cene troškova za transakciju pogadjaju male korisnike koji ne barataju sa velikom količinom kriptovaluta.

Rešenje ovom problemu je Ethereum 2.0 projekat koji će moći da podnese veći broj transakcija po sekundi ali problem je što se projekat sporo razvija.

Problemi u kodu

Problem u kodu (rug pull) predstavlja sledeći veliki problem u defi mreži.

Nije isključeno da može postojati problem unutar koda kao i u svakom programu, što dovodi defi projekat na metu hakera. I ako većina defi protokola ima svoj kod javno dostupan na github-u, ta transparentnost se može iskoristiti na loš način pored toga što služi za lakše pronalaženje problema.

Često se događaju napadi – “oracle” napadi pomoću flash loan-a (brzih pozajmica) pomoću kojih se likvidiraju korisnici.

NAJPOZNATIJI TIPOVI DeFi APLIKACIJA

-DECENTRALIZOVANI STABLECOINI

 Uzeći u obzir da kriptovalute imaju velike oscilacije u cenama, javila se potreba za coin-om koji ce korisnicima omoguciti da vrednost svog wallet drže pod kontrolom.

Stablecoini su zapravo kriptovalute koje su vezane za određenu fiat valutu, na primer usd,eur… radi stabilizovanja cene.

 Najpopularniji defi stablecoin je DAI koji je zasnovan na Marker/Dai protokolu.

-LENDING PLATFORME

Platforme koje koriste pametne ugovore da zamene banke kao posrednike u procesu pozajmljivanja.

One nam dozvoljavaju da pozajmimo odredjenu količinu coina ili tokena u zamenu za depozit koji se vraća u celosti nakon isplate pozajmice.

Popularna je platforma Compound, koja omogućava korisnicima da pozajmljuju kriptovalute ili nude svoje kredite. Korisnici mogu zaraditi od kamata za pozajmljivanje novca. Kamatne stope su postavljene tako da ako postoji veća potražnja za pozajmljivanjem kriptovalute, automatski se povećava kamatna stopa.

-DEX (Decentralizovane menjačnice)

Menjačnice nam služe da bi smo razmenjivali coine ili tokene medjusobno.

Svakako velika prednost decentralizovanih menjačnica je što su transakcije zasnovane na peer-to-peer (p2p) sistemu, odnosno bez posrednika u tim transakcijama.

Svaka transakcija se odvija uz pomoć pametnih ugovora na blokčejnu i zapisuje se u blokčejn.

Najpoznatiji primeri menjačnica su Coinbase, Binance, Uniswap i dr.

-Wrapped bitcoin

Način slanja bitkoina na etherium mrežu kako bi mogao biti direktno korišćen u etheriumovom defi sistemu kada wrappujemo deo nekog bitkoina on zapravo postaje erc20 token odnosno bitkoin koji je zaključan u pametnom ugovoru.

 Omogućava korisnicima da zarade kamatu na bitkoine koje pozajmljuju na ovaj način.

 

NAJPOZNATIJI DeFi TOKENI

Defi sistem je jako velik i kompleksan i samim tim ne mora značiti da je token perspektivan čim pripada defi sistemu. Mi smo izdvojili par tokena koji na osnovu naših istraživanja i proučavanja imaju lepu budućnost.

Chainlink (LINK)

Ren (REN)

Aave (AAVE)

SushiSwap (SUSHI)

yearn.finance (YFI)

ZAKLJUČAK

Sa dolaskom DeFi projekata koji su i dalje novi u svetu kriptovaluta, spoznajemo sasvim nove prednosti blockchain tehnologije. Možemo slobodno reći da blokchain tek sada pokazuje sve svoje prednosti i ostvaruje pun potencijal, što može značiti da počinje sasvim nova faza kriptovaluta.

Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja je, da li je ulaganje u defi sigurno. Kao i u svakom drugom biznisu, odgovor je ipak ne, pogotovo pridošlicama kojima je teško da odvoje dobre projekte od loših.

Dobar primer za to je meme coin YAM koji je propao u roku od 35 minuta poslavši svoju tržišnu kapitalizaciju sa 60 miliona dolara na 0 dolara. Takodje i drugi projekti poput Hotdog I Pizza su doživeli istu sudbinu,a mnogi investitori su izgubili mnogo novca.

Bez obtira što imaju veliki potencijal za zaradu, ljudima koji su novi u svetu kriptovaluta preporučujemo da istraže svaki projekat pre nego što uđu u njega, jer uvek postoji rizik od gubitka ako nismo dovoljno informisani.


PRETPLATI SE