0

Your Cart is Empty

June 30, 2021

Pretpostavljam da si verovatno početnik i da čim čitaš ovo i sam si svestan/na svojih grešaka...Vrlo verovatno si i izgubio/la pare do sada... Ako nisi, dobro je!

Sad ćeš čuti gde trebaš da pripaziš i to dobro!

1.LEVERAGE TRADING

Ajmo odmah od final boss-a, najvećeg prijatelja i u isto vreme najvećeg neprijatelja novih kripto trgovaca - leverage trgovina!

Okej, za one koji nisu čuli šta je leverage trgovina objasniću i to odmah kroz primer koji generalno početnike toliko mami da stave novac na polugu.

Vi recimo imate 200 evra da ulozite i imate neku perspektivu da će coin/token koji odaberete da skoči puta dva u nekom odredjenom roku. Imate opciju da kupite coin/token na nekoj menjačnici, držite ga u svom walletu i kada se desi taj skok cene (koji možete čekati doveka jer je taj coin vaša imovina sada faktički) vi ga prodate ručno ili postavite sell order, nije ni bitno...

U slučaju da se to odigra tako kako ste zamislili, vi sada imate 400 evra gde je 200 evra profit. Nije loše a?

Pa i nije realno...

Ovde dolazi do emocije koja se zove pohlepa...

Početnici bi odmah da prave veliki novac jer su videli na socijalnim mrežama da to tako treba i kada nemaju dovoljno novca da investiraju kako bi povrat stvarno bi ogroman, uhvate se poluge.

Poluga nam u suštini dozvoljava da trgujemo sa pozajmljenim novcem i otvaramo mnogo veće pozicije nego što možemo, ako otvorite polugu od 10 puta (10x) vaš profit ce u ovom slučaju biti 10 puta veći što vas dovodi do toga da od vaših 200 evra možete napraviti 2000 evra i vi ste sada u profitu 1800 evra umesto onih originalnih 200.

PA OVO JE STVARA KAKO DA UPALIM OVO?

Početnici često misle da je ovo rešenje svih njihovih problema ali zapravo ovo je početak samog pakla iz razloga što u ovom slučaju, kada ste otvorili poziciju sa polugom od x10, cena vašeg coina sme da padne samo 10%!

Ako se desi da cena padne za 10%, vaša pozicija će automatski biti zatvorena i tu je kraj, broker uzima vaš novac...

Postoji uvek opcija da vi dodate još para na marginu i spasite svoju poziciju ali početnici često nemaju novog novca ili im propadne i to što posle dodaju na marginu kako bi se spasili likvidacije koja će se i ovako desiti kad cena krene još dole.

Ko je krivac za ovo? Pa naravno da nije taj ko je stavio pare na marginu nego ga je menjačnica "prevarila" a neretko mu/joj je i ceo kripto svet kriv i sve je ovo jedna velika prevara i projekat ______ (ubaci ime institucije).

Pazite se kad trgujete sa polugom!

Cardano (ADA) - Curated Cryptocurrency News

 

2.SHIT COINI

Oh boy, dok čekam moj leverage trade da raste, mogao/mogla bih negde i da uložim... Ethereum, Chainlink, Polkadot? Slabo je to, može da skoči samo 2-3 puta. Daj nam nešto da uzmemo x100 ko ljudi!

I tu se onda pojavi super heroj, koji nema baš plašt ali ima krzno i da, pas je!

Okej cut the bullshit, jedna od većih grešaka je kupovina shit coina.

Shitcoin-i su oni koji nemaju nikakvu realnu svrhu ni viziju, jedini cilj koji imaju je da što više manjih igrača napumpa cenu i da se to što pre proda da bi se uzeo novac i ajmo dalje iz jednog u drugi. Ja na ovo gledam bukvalno kao na to da neko dodje na ulici, uzme ti pare direktno iz novčanika i ode dalje svojim poslom. Ali najbukvalnije!

Početnicima ovako nešto zvuči jako primamljivo (istina je imali smo doge, shiba, safemoon maniu koja je napravila haos i bila jedan od razloga za ovakav reset marketa koji smo doživeli) jer sa svega 20-30 evra ulaganja imaju prilike da naprave i po par hiljada evra.

Ipak, fora je u tome što su ovi coini u suštini piramide i zaradice samo oni na vrhu. Možda vam 20-30 evra ne zvuči puno ali kad 5-6 puta uložite po toliko više nije zezanje. Jednom možda i ubodete ali realno, šanse su jako male da se ovom strategijom bude profitabilan i rizik je prevelik da bi se upuštali u takve avanture.

 3.NE ZNAJU NIŠTA O CIKLUSIMA

Ono što početnici često nemaju pojma su ciklusi marketa a to su akumulacione faza, bull run, raspodela i konačno bear market. Obično se dešava da kupe u završnoj fazi bull marketa i dožive neprijatno iznenadjenje kada se market obrne protiv njih u svega mesec/dva i bukvalno sroza cenu njihovog coina/tokena daleko ispod vrednosti po kojoj je kupljen.

Posle morate sačekati da se ciklusi promene i da opet dodjemo u bull run (a potrebne su nekad i godine do novog bull runa). Čak je i tada često pitanje da li možemo dostići cenu po kojoj smo kupili jer se dešava da veliki broj tokena/coina ne preživi do sledećeg bull runa!

Market Cycles: It doesn't repeat but it rhymes - PatternsWizard

 


PRETPLATI SE