0

Your Cart is Empty

July 08, 2021

Od kada se desio pad cena Ether-a sa 4370 na "bednih" 1770, svi su u šoku...

Dobro, ne baš svi ali ljudi koji su očekivali paraboličnu raketu do 10000$ po jednom ether-u su trenutno poprilično razočarani.

Elem, trenutno se nalazimo u cenovnoj akumulaciji i ether se poprilično široko kreće (1700 - 2900)

Ether tehnička analiza

Ipak, ono što me razdvaja od mišljenja da ćemo pasti dole je i novi set vesti koje imamo vezanih za sam Ether a to je prvo dolazak London hard forka.

 

LONDON HARD FORK

London hard fork se sastoji iz pet EIP protokola:

EIP-1559

EIP - 3198

EIP-3529

EIP-3541

EIP-3554

Datum kada očekujemo da se EIP - 1559 aktivira je 4. avgust 2021. godine na 12,965,000. bloku dok ostale očekujemo krajem godine. Ovaj fork je istestiran na dve testne mreže: Ropsten i Goerli. Kako su testiranja izvedena uspešno, odluka o datumu je doneta...

UTICAJ NA CENU

Ali Balaclava, žašto mene ovo uopšte treba da zanima, okej je sve to ali kako ovo utiče pozitivno na cenu Ether-a?

 

 

Ako izuzmemo pumpanje cene zbog hype i fokusiramo se samo na EIP-1559 onda možemo dobiti odgovor na ovo pitanje. Hajde prvo da vidimo šta nam to novo EIP-1559 zapravo donosi!

Prva stvar koju nam ova nadogradnja donosi je spaljivanje dela gas naknada, šta ovo znači?

Svaki put kada se napravi transakcija na Ethereum mreži, jedan deo onoga što plaćate (u etheru) kao naknadu minerima da bi odradili vašu transakciju će ići zauvek van cirkulacije. Da li mi to pričamo o deflaciji ovde?

Tako je, ako dovoljno transakcija bude izvršavano na mreži Ether može postati deflatorni kripto coin što znači da će raspoloživost biti manja a kada nečega ima manje... Cena skače!

Ono što je velika zabluda ovog protokola je da on smanjuje naknade na mreži. On ne smanjuje naknade ali rešava problem aukcijske prirode gde se dešava da u većini slučajeva preplatite transakciju. Naknade će se spustiti na "nerealno" niske cene tek kada rešenja drugog sloja skroz zažive.

NOVO ODLAGANJE?

Jako pozitivne novosti koje smo još trebali da vidimo u akciji dosta ranije ove godine ali zbog stalnih odlaganja je na kraju ispalo ovako. Znajući Ethereum, odlaganja su neminovna ali mislim da smo sada na pravom putu i da uskoro definitivno dobijamo ovaj preko potrebni upgrade!

 


PRETPLATI SE