0

Your Cart is Empty

April 11, 2021

STA JE CHAINLINK?

Chainlink je decentralizovana oracle usluga.Poboljšava međusobnu povezanost pametnih ugovora davanjem pametnim ugovorima pristup pouzdanim feedovima podataka, API-jevima, plaćanjima i drugim resursima.U suštini, Chainlink je posrednički softver između lančanog i vanlančanog sistema. Dajući pametnim ugovorima pristup izvanlančanim resursima, Chainlink im omogućava da reagujuna događaje iz stvarnog sveta i izvršavaju sporazume koji bi inače zahtevali spoljni dokaz o učinku. Ekosistem Chainlink izgrađen je oko mreže LINK i tokena LINK. U početku su rešenja Chainlink izgrađenanaEthereum blockchain-u, ali kompanija namerava da podrži sve glavne lance pametnih ugovora.

 

KOJI PROBLEM RESAVA CHAINLINK?

Pitanje povezivanja pametnog ugovora

Jednood najistaknutijih problema koje muči tehnologiju pametnih ugovora je nemogućnost interakcije sa resursima izvan mreže čvorova na kojima se izvršavaju pametni ugovori.Nedostatak povezivanja ograničava ono što programeri pametnih ugovora mogu stvoriti.Na primer, aplikacija kao što je Uber koristi više feedova podataka (poput GPS podataka) i ključnih izlaza (poput gatevai-a za plaćanje) za pružanje pogodnih usluga za svakodnevnu upotrebu. Bez odgovarajuće vezesa takvim i sličnim vanlančanim resursima, pametni ugovori su vezani samo za podatke na lancu. Donošenje pristupa spoljnim podacima omogućilo binovi talas naprednih pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija.U svakom slučaju, takvi spoljni ulazi i izlazi već postoje kao API-ji i feedovi podataka.Većina veb i mobilnih aplikacija ih koristi.Ključno pitanjesa kojim se Chainlink suočava je kako ih integrisati u pametne ugovore na način koji zadržava najveću vrednost za krajnje korisnike.U drugim rečima, mora postojati način za stvaranje pametnih ugovora koji obuhvataju pouzdane spoljne podatke.Problem povezivanja ide i obrnuto, jer pametni ugovori ne mogu da daju podatke u vanlančane sisteme. Davanje mogućnosti slanja podatakana različite API-je i stare sisteme olakšalo bi razvoj spolja zaštićenih neovlašćenih ugovora koji bi mogli pokrenuti vanlančane akcije.

Izdanje o centralizovanim proročanstvima

Oracle je agent koji pruža dragocene, nepristupačne informacije o stvarnim događajima. Pre pronalaska pametnih ugovora, digitalni ugovori bili su ugrađeni u kod koji je stranka koja ga kontroliše mogla promeniti, raskinutiili čak izbrisati.Pametni ugovori menjaju igru, započinjući novu eru decentralizovanih, neproverenih, samoproveravajućih i samoizvršavajućih se sporazuma koji obavezuju sve strane da obetaju. U osnovi,redefiniše tradicionalnu paradigmu odnosa poverenja, jer ne zahteva poverenjeni u jednu stranku. Međutim, ako se pametni ugovor izvrši oslanjajući sena samo jedan centralizovani izvor podataka, suština decentralizacije gubi prednost.Svi postojeći proroci su centralizovane službe. Njihova upotreba uvodi u tačku neuspeha, što pametne ugovore čini ništa sigurnijimod tradicionalnih centralizovanih digitalnih ugovora. Stoga, kada pametni ugovorina kraju zamene stare digitalne ugovore, oni trebaće verzije ulaza i izlaza podataka sa visokim nivoom sigurnosti

KAKO FUNKCIONISE CHAINLINK?

Chainlink koristi različite čvorove za dobijanje traženih podataka.Oni čine konsenzus pre nego što vrate podatke pametnom ugovoru. Na ovaj način se pametni ugovor ne oslanja samona jedno proročište.Takođe, Chainlink čvorovi mogu obavljati i jednokratne i višestruke zadatke pronalaženja podataka. Prijem podataka se može zakazati, što pretvara Chainlink čvorove u neku vrstu „feedova podataka“ za pametne ugovore. Mreža Chainlink ima dva interaktivna dela: komponente lanca i komponente van lanca.

 

Komponentana lancu

Chainlink-ova komponentana lancu napravljena je od oracle ugovora na Ethereum-ovom blok-lancu.Oni nadgledaju i obrađuju zahteve za podacima korisnika. Kad god postoji zahtev za nekim podacima van mreže, oni prenose zahtev (ugovor)na mrežu Chainlink, gde se obrađuje u izvorni ugovor o blokadi. Zatim, ovi Chainlink ugovori odgovaraju zahtevusa odgovarajućom uslugom oracle. Chainlink ugovori su sastavljeni iz tri dela: ugovora o reputaciji i ugovor o usklađivanju naloga i ugovor o objedinjavanju.

Ugovor o reputaciji beleži pokazatelje učinka dobavljača usluga oracle-a i proverava njegove rezultate.

Ugovor za podudaranje naloga evidentira predlog korisnikana mreži, prikuplja ponude od dobavljača usluga oracle i bira ih prema analizi ugovora o reputaciji.

Ugovor o objedinjavanju prikuplja sve odgovore dobavljača usluga oracle i izračunava konačni kolektivni odgovorna originalni upit.Sa ovim ugovorima na delu, Chainlink-ova jedinica na lancu sledi postupak u tri koraka: 1) Izaberite proročište; 2) izvesti podatke; 3) Zbrajanje rezultata.

 

Korisnički ugovori takođe mogu proročištima naplatiti kaznenu naknadu za neprikladne / lažne informacije.Podstiče proročanstva da pruže poštenu i pouzdanu uslugu.

 

Vanlančana komponenta

 

Drugi kritični deo Chainlink arhitekture čine izvanlančani čvorovi proroka koji se povezujuna mrežu Ethereum.Ovi čvorovi prikupljaju odgovorena spoljne zahteve.Pojedinačni odgovori sažimaju se kroz nekoliko konsenzusnih mehanizama, a zatim se pretvaraju u jedinstveni, pouzdani globalni odgovor i pretvaraju u ugovor.Prikupljeni podaci se obrađuju putem Chainlink Core-a, ključne komponente koja povezuje blockchain i off-chain resurse podataka. Chainlink Core je uređaj koji prevodi podatke van lanca i šalje ih orakuluna lancu.

 

Čvorovi izvan lanca se kompenzujusa LINK.Takođe omogućavaju integraciju spoljnih adaptera koje su napisali programeri za izvršavanje različitih podzadataka, čineći prikupljanje podataka mnogo produktivnijim.

 

Čvorovi Chainlink su već instalirani pored javnih blok-lanaca i mreža privatnih preduzeća. Osnovni zadatak mreže Chainlink je da omogući njihovo decentralizovano upravljanje.Chainlink Decentralizovana usluga Oracle Tradicionalni Oracle protokoli su centralizovani. Oni predstavljaju potencijalnu tačku neuspeha za pametne ugovore, kojise moraju oslonitina proročište da bi izvršili svoj program. Međutim, ništa ne sprečava nekoga da se mešasa centralizovanim podacima oracle protokola.Može se koristiti za manipulisanje povoljnim ishodima.

 

Chainlink mu se obraća onim što naziva izvorom i distribucijom oraclea.Distribucija izvora znači da proroci mogu crpiti svoje podatke iz više izvora kako bi održali dobru reputaciju. Oracle distribucija znači da se zahtevi upućeni mreži Chainlink ugovarajuna nekoliko proroka. Sistem takođe održava propovedi iskrenima, jer se njihovi podaci mere u odnosuna druga propovedi. Ako proročište počne da gura lažne podatke, mreža ga odmah kažnjava i narušava njegovu reputaciju (zajednosa drugim kaznama). Kao rezultat, mreža nudi potpuno decentralizovan pristup koji garantuje podatke najvišeg kvaliteta isporučene u više proroka i dogovorene mehanizmom konsenzusa

 

Chainlink predlažedecentralizovanu oracle mrežu.Decentralizovani Oracle pristup ograničava oslanjanjenajedan izvor podataka.

 

Ugovori o hartijamaod vrednosti sledeće generacije, poput obveznica, derivata kamatnih stopa i drugih sporazuma kojima je potreban pristup API-ima da bi se preuzele najnovije tržišne cene, kamatne stope i drugi referentni podaci.
Trgovinskim finansiranjem pametnih ugovorakojima je potreban pristup podacima iz sistema lanaca snabdevanja, carina i GPS podataka o pošiljkama.
Pametni ugovori o osiguranju. Verovatno će koristiti IoT feedove podataka koji se odnosenaosiguravajuće događaje. Na primer, u slučaju pljačke bilo bi moguće proveriti da li su vrata skladišta zaključanaili bi u slučaju požara mogli da preuzmu najnovije podatke iz sistema za otkrivanje požara.

 

Chainlink Tim

Chainlink je pokrenula u junu 2017.godine tehnološka kompanija iz San Franciska SmartContract.Projektom rukovode izvršni direktor Sergei Nazarov i tehnički direktor Steve Ellis.Sergei Nazarov je serijski preduzetnik poznat kao osnivačSmartContract-a, Secure Asset Exchange i CriptoMail - decentralizovane usluge e-pošte. Pre suosnivanja SmartContract-a, Steve Ellis je radio kao softverski inženjer u Pivotal Labs i Secure Asset Ekchange. Pored osnivača,od decembra 2018.godine,web lokacija kompanije Chainlinks navodi 16 članova tima i savetnike.

 

ICO Chainlink

Chainlink ICO dogodio se 19.septembra 2017.Prodaja tokena je bila uspešna, dostigavši 32 miliona dolara za samo 2 sata. Međutim, nije prošlo bez kontroverzi, jer je 29od tih 32 miliona dolara prikupljeno u pretprodaji,ostavljajući manje od 10% tokena za zvaničnu javnu prodaju. 1 LINK je prodat za približno 0,11 USD.

Kompanija je ukupno izdala milijardu LINK tokena.35% tokena je otišlo za podsticanje operatora čvora.Ostalih 35% prodato je u pretprodaji i javnoj prodaji.Kompanija zadržava preostalih 30% tokena LINK.Zadržavaju se za naknadu programerima i osoblju projekta.To ostavlja 350.000.000 LINK u opticaju.

 

Token Chainlink (LINK)

LINK je ERC-20 tokensa dodatnom ERC223 funkcionalnošću „prenosa i poziva“.Omogućava obradu i primanje tokena putem pametnih ugovora u okviru jedne transakcije.

Korisnost tokena LINK

Token LINK se koristi u mreži Chainlink za nadoknađivanje operatora Chainlink Node-a za preuzimanje podataka iz eksternih izvora podataka, pretvarajući ga u format čitljiv za blockchain, vanračunarsko računanje i garancije trajanja rada. Na primer, ako kompanija želi da koristi pametni ugovor poboljšan čvorom Chainlink, to može učiniti samosa tokenima LINK. Chainlink Node Operator određuje konačnu cenu u skladusa potražnjom za vanlančanim resursom i isporukom sličnih informacija.Takav model upotrebe tokena LINK pokrenuo je neke argumente o korisnosti tokena.Neki komentatori kažu da su druge kriptovalute pogodnije za platne operatore.

Gde čuvati Chainlink?Kao Ethereum ERC-20 token, Chainlink se može čuvati u svakom novčaniku koji podržava Ethereum tokene.Najpopularnije opcije uključuju novčanike poput Metamask, Mist, MiEtherVallet, Trezor i Ledger Nano S.


PRETPLATI SE